Shockwave therapie

Shockwave therapie biedt uitkomst aan patiënten met hielspoor, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen en tennisellebogen. Door enkele behandelingen met shockwave therapie kunnen deze - vaak chronische - pijnklachten voorgoed verdwijnen. Zelfs verkalkingen kunnen verdwijnen na slechts enkele behandelingen.

Al jaren (2007) wordt shockwave therapie door onze fysiotherapeuten met succes toegepast. Internationaal onderzoek toont aan dat deze therapie effectief is voor klachten die met andere therapieën soms moeilijk behandelbaar zijn. Deze onderzoeksresultaten komen overeen met de ruime ervaring die in Nederland reeds is opgedaan binnen de fysiotherapie. Vaak zijn patiënten met chronische klachten al met medicatie of fysiotherapie behandeld, zonder tijdelijk of blijvend succes. Shockwave therapie verhoogt de genezingskans tot maar liefst 85%.

Gespecialiseerd onderzoek

Allereerst voert de fysiotherapeut een onderzoek uit. De uitkomst bepaalt of de patiënt in aanmerking komt voor behandeling met shockwave therapie. Het pijngebied wordt gelokaliseerd en de bron van de pijn wordt achterhaald mede middels echografie.

De shockwave behandeling

Daarna wordt de pijnlijke plaats behandeld met de behandelkop. Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren het eigen herstelmechanisme van het lichaam. In gemiddeld vier behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af. De behandeling is soms gevoelig, maar kan prima zonder verdoving plaatsvinden. Welke klachten worden behandeld.

 • Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting op de pezen
 • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
 • Pijn net onder de knieschijf
 • Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
 • Hielpijn (hielspoor)
 • Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (trigger points)
 • Andere vormen van tendinitis
 • SI-klachten
 • Dupuytren

Vergoeding

Shockwave therapie is internationaal erkend. Desondanks zijn zorgverzekeraars in Nederland nog steeds afwachtend. Bij Groups for Balance Fysiotherapie vallen de shockwave behandeling binnen het behandeltraject fysiotherapie en worden dus vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. 

Het echografisch onderzoek wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars, hiervoor wordt een eenmalige bijdrage in rekening gebracht van €49,50. Aan een controle-echografisch onderzoek als onderdeel van een behandeltraject zijn geen extra kosten verbonden. 

Zelftest - Vragenlijst

 • Heeft chronische pijn een grote invloed op uw fitheid en privé- en beroepsleven?
 • Ervaart u een beperkte mobiliteit in uw schouders of armen?
 • Heeft u problemen om voorwerpen van een rek te nemen? 
 • Doet uw rug pijn wanneer u wandelt, zit of ligt?
 • Doen uw ellebogen pijn wanneer u een voorwerp opneemt of vasthoudt?
 • Heeft u erg veel last van spierspanningen in uw schouders of nek?
 • Heeft u pijn aan achillespees, hiel of knie als u wandelt of de trap neemt?

Als u op één van deze vragen "ja" heeft geantwoord, neemt u dan contact met ons op!

http://movemens.nl/page/1048/10-jaar-shockwave-therapie.html

Wetenschappelijke artikelen:

Extracorporeal Shock Wave Therapy Is Effective In Treating Chronic Plantar Fasciitis: A Meta-analysis of RCTs 
2013: Deze recente meta-analyse (hoogste mate van evidentie) toont de effectiviteit aan van shockwavetherapie bij een chronische fasciitis plantaris (hielspoor).
Low-Energy Extracorporeal Shock Wave Therapy as a Treatment for Medial Tibial Stress Syndrome 
Rompe 2010: Radiale shockwavetherapie blijkt een effectieve therapie voor MTSS (shinsplints) met een duidelijk beter resultaat dan een thuis-oefenprogramma. Zowel op korte termijn (1 maand) als op lange termijn (15 maanden) en zijn de Likert scale en participatie aanzienlijk beter.
Eccentric Loading Compared with Shock Wave Treatment for Chronic Insertional Achilles Tendinopathy Rompe 2008: Rompe vergelijkt het effect van een excentrisch trainingsprogramma met shockwavetherapie bij een insertietendopathie van de achillespees. Conclusie: RWST heeft een substantieel hogere effectiviteit.
Eccentric Loading Versus Eccentric Loading Plus Shock-Wave Treatment for Midportion Achilles Tendinopathy 
Rompe 2008: Vervolg van bovenstaande studie. Wat is de waarde van RWST als je die toevoegt aan een excentrisch trainingsprogramma voor de midportion tendopathie van de achillespees. Conclusie: shockwavetherapie verhoogt de effectiviteit van excentrisch trainen.
Eccentric Loading, Shock-Wave Treatment, or a Wait-and-See Policy for Tendinopathy of the Main Body of Tendo Achillis Rompe 2007: Rompe onderzocht het effect van shockwavetherapie, excentrische trainen en ‘wait and see’ als behandeling voor mid-portion tendopathie van de achillespees. RSWT en excentrisch trainen hebben een vergelijkbaar positief effect op VISA- en pijnscore. De controlegroep vertoont geen significante verandering.
Comparison between ESWT, placebo ESWT and endoscopic plantar fasciotomy for the treatment of chronic plantar heel pain in the athlete Saxena 2012: Saxena et al onderzochten de effecten van chronische fasciopathie bij sporters. Ze verdeelden hun populatie in 3 groepen, waarbij de 1e groep ESWT kreeg, de 2e groep placebo ESWT en de laatste groep een endoscopische plantaire fasciotomie (EPF). ESWT en EPF bleken beide effectief. EPF was het meeste effectief. ESWT had een groot voordeel namelijk dat sporters konden blijven trainen gedurende de behandelperiode.
Nieuw bewijs voor shockwave therapie 
ESWT wordt al meer dan een decennium toegepast op musculoskeletale aandoeningen. De niet-calcifiserende tendopathie van de schouder was tot voor kort nog niet onderzocht. Galasso onderzocht een kleine groep, echter zijn de resultaten veel belovend en in de lijn van de klinische praktijk