Poep- en plasproblemen bij jeugd en kind

Als uw kind langere tijd last heeft van een pijnlijke stoelgang, buikpijn, diarree, bedplassen, plasproblemen of urineweginfecties, kan dat belastend zijn voor uw kind en het gezin. Ook kan het zijn dat uw kind niet kan poepen, minder eetlust heeft of bang is om ergens anders te moeten poepen of plassen. U kunt zich als ouders mogelijk zorgen maken over deze problemen bij uw kind. In zo'n situatie is het handig dat meerdere hulpverleners vanuit verschillende specialismen het probleem bij poepen of plassen bekijken. Uw huisarts, kinderarts, jeugdarts of andere medische specialist kan u dan doorverwijzen naar Popi: dé plek bij poep- en plasproblemen voor Kind en Jeugd.

Popi onderzoekt en behandelt kinderen van 0 tot 18 jaar. U kunt bij Popi terecht wanneer uw kind last heeft van:

 • buikpijn;
 • pijnlijke stoelgang door te harde ontlasting;
 • ophouden van ontlasting, door het niet kunnen
 • poepen of angst voor pijnlijke ontlasting;
 • angst om te plassen of poepen en altijd een luier om willen;
 • diarree, opgeblazen gevoel en/of winderigheid;
 • minder eetlust, door een opgeblazen vol gevoel;
 • ongewild verlies van ontlasting, vegen, keutels tot een onderbroek vol;
 • broek poepen, broek plassen en/of bedplassen;
 • psychische problemen, angst om ergens anders te moeten poepen of schaamte voor de geur die ontstaat door ongewild ontlastingsverlies;
 • een nare ervaring omtrent poepen of plassen;
 • verhoogde kans op complicaties als blaasontsteking, urineweginfecties of overige plasproblemen.
 • te vaak naar het toilet moeten 

Wie is Popi?

Het team van Popi is een samenwerkingsverband tussen verschillende zorgprofessionals voor kinderen van 0 tot 18 jaar met poep en plasproblemen. De intake vindt plaats met de kinderdiëtist, de kinderbekkenfysiotherapeut en de kinderpsycholoog. Zij verdiepen zich in de poep- en/of plasproblemen van uw kind, zoeken met u naar mogelijke oplossingen en geven advies en behandeling. Die behandeling kan zich richten op uw kind, maar ook met u als ouder wordt meegedacht hoe het beste met de klachten van uw kind om te gaan.

Indien nodig kan er samengewerkt worden met andere zorgprofessionals. Hierbij kunt u denken aan de kinder- en/of jeugdarts of kinderergotherapeut. Zij staan in contact met ons team en worden op indicatie ingeschakeld. Wanneer blijkt dat uw kind bij ons niet op het juiste adres is voor de meest passende hulp, denkt het team mee over alternatieven. Bijvoorbeeld wanneer er meer onderzoek nodig is of bij problemen op veel verschillende levensgebieden.

Door de samenwerking met diverse zorgprofessionals op het gebied van poep en plasproblemen, ontstaat de mogelijkheid om kinderen en jongeren te begeleiden via een gecoördineerd behandeltraject. Alle kennis bevindt zich onder één dak, zodat u uw verhaal maar één keer hoeft te vertellen.

Werkwijze Popi

Met een verwijzing van de huisarts, kinderarts, jeugdarts of een andere medische specialist, kunt u een afspraak maken voor het spreekuur van Popi, dé plek bij Poep- en plasproblemen voor Kind en Jeugd.

Bij aanmelding krijgt u van ons een intakeformulier en een voedingsdagboek toegestuurd. Samen met de verwijsbrief, stuurt u de documenten ingevuld retour. Zij vormen de basis van de afspraak. De intake duurt 45 tot 60 minuten en wordt volledig vergoed.

Uw kind en u worden gezien door de kinderdiëtist, kinderbekkenfysiotherapeut en kinderpsycholoog. Vervolgens wordt bepaald welke behandeling voor jullie passend is. Daarna wordt een plan van aanpak opgesteld met daarin een advies voor de verdere begeleiding. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig.

U kunt terecht bij onze kinder (bekken) fysiotherapeute Bettina Bouwman 

Maak online een afspraak of bel 072-7210902